2 łyżki słodkiej papryki
2-3 łyżki miodu
200 ml ciepłej wody
sól ok. 1/2 łyżki
pieprz
Miód rozpuścić w ciepłej wodzie mieszając do rozpuszczenia. Kawałki kurczaka płuczemy wodą, następnie układamy mięso w naczyniu Multicookera. Mięso posypujemy mieszanką przypraw, gdy mięso jest już całe w przyprawach do naczynia wlewamy wodę z miodem. Mulicookera nastawiamy:
BAKE
180 stopni
25 minut
150 stopni
30 minut
150 stopni
30 minut
Podczas pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę, tak, aby skórka mogła się zarumienić także od spodu, a jednocześnie ta już lekko spieczona ponownie nasiąknąć miodem.
Po wyjęciu kurczaka z piekarnika próbujemy sosu- jeśli jest zbyt słodki możemy go dosolić lub np. dodać odrobinę chili.
2 komentarze:
Mmm.... Muszę spróbować :) zgłodniałam
Ciekawy przepis, chętnie go kiedyś wykorzystam :)
Prześlij komentarz