Na mym stole zagościła całkowicie nowa mieszanka przypraw Solo Smak Kebabczeta. Kompletna mieszanka przypraw do kababu. Kminek, tymianek i jeszcze kilkanaście aromatycznych i pikantnych przypraw dają charakterystyczny bułgarski smak typowy dla mielonych podłużnych kotlecików pieczonych na grillu we wszystkich kurortach słonecznego wybrzeża Morza Czarnego.
Polecamy jako przyprawę do gulaszy (patelni), kotletów mielonych a także do golonek gotowanych i pieczonych. U nas przyprawa znalazła się w pulpecikach, nie tak dawno rozmawiałam z przyjaciółką z bloga Moja Skarbnica "nie umiem robić pulpetów", więc chciałam udowodnić sama sobie że jest inaczej. I tak powstały moje pierwsze pulpeciki i to w sosie pomidorowym. Przyprawy naprawdę mają taki aromatyczny smak i zapach, że ciężko im się oprzeć, znajdą specjalne miejsce w moim domowym zaciszu. A was zapraszam na smakowity przegląd zdjęć.
Składniki:
- mięso mielone (ja użyłam z łopatki)
- jajko
- bułka tarta
- cebula
- Solo Smak Kebabczeta
- oliwa (do smażenia)
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, mięso, jajko, bułkę i przyprawy połączyć ze sobą, uzyskując jednolitą zwartą masę. Uformować kuleczki, smażyć na rozgrzanej oliwie z obydwóch stron. Przełożyć do rondelka i dusić około 25 minut. W między czasie przygotować sos, ja poszłam na łatwiznę i zrobiłam z torebki ;), nie jestem idealną panią domu, gdyż w mojej kuchni jednak możecie spotkać dania z torebki, jak i magi czy kostki rosołowe :). Po 25 minutach duszenia, podawać z ziemniaczkami lub chlebkiem (tak jak to robią moje maluchy ;))
Powiem Wam że było takie dobre, ze już nie mogę się doczekać następnego razu :)
2 komentarze:
Następnym razem jak będę do Ciebie wchodzić, założe śliniaczek 😉 Pyszności Takie że ślinka cieknie 😜
Kasiu jestem z Ciebie dumna.. mmm pyszne :)
Prześlij komentarz