Grzyby są nieodłącznym elementem tradycyjnej, polskiej kuchni. Dlatego ostatnio u mnie w kuchni zagościł Sos borowikowy marki Knorr. Gęsty z dodatkiem suszonych grzybów, zawładnął moje serce.
OPIS PRODUKTU
Sos borowikowy Knorr powstaje z najwyższej jakości suszonych warzyw, przypraw oraz innych suchych składników.
SKŁADNIKI
Śmietanka w proszku, skrobia, mąka pszenna, borowiki suszone, maltodekstryna, skrobia modyfikowana, sól, tłuszcz roślinny, ekstrakt grzybowy (pieczarki, borowiki), substancja wzmacniająca smak i zapach: glutaminian sodu; cebula suszona, laktoza, aromaty.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartości odżywcze: 100g zawiera około 3.00g Tłuszczy, 1.50g Białek, 5.50g Węglo wodanów. Wartość energetyczna dla 100g 55.00Kcal
Do naszego sosu zrobiłam placuszki a'la kopytka :
- trochę ponad 1 kg ziemniaków (po obraniu ma zostać 1kg)
- 1 jajko
- 200g mąki pszennej + do podsypywania
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Dodać mąkę i jajko.
- Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. (Ciasto może być lekko klejące. Najlepiej nie dosypywać dodatkowo mąki. Dzięki małej ilości mąki kopytka będą delikatne i puszyste. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić, zależy to od ziemniaków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
- Ciasto przełożyć na blat (stolnicę) posypany mąką. uformować duży wałek, i kroić na porcję - placuszki
- Tak przygotowane placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do czasu zarumienienia.
- Polać sosem i
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz