Składniki:
- 0,5 kg dowolnego mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchew
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki kaszy manny
- mąka do obtoczenia pulpetów
- kostka rosołowa
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 pełne łyżki mąki
- 2-3 łyżki śmietany
- ostra i słodka papryka
- szczypta cukru
- sól, pieprz
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na margarynie, dodać czosnek. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z czosnkiem. Dodać bułkę tartą i kaszę manną. Doprawić mięso solą, pieprzem i paprykami w proszku. Wyrobić na gładką masę. Marchewkę obrać i pokroić w pół plastry.
Dłońmi formować z mięsa nieduże kulki i obtoczyć każdą w mące. Położyć w misie Mulicookera. Rozpuścić kostkę rosołową, dodać liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół plastry marchewką włożyć do bulionu i gotować BOIL -30 minut.
W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać mniej, jeśli preferujmy bardziej rzadki sos), dodać śmietanę i nieco gorącego bulionu. Mieszankę wlać do sosu i zagotować.
Przepis zaczerpnięty z
1 komentarz:
uwielbiam pulpety;)
Prześlij komentarz