Miodownik

Przepis


Ciasto
2 jajka
0,70 dag mąki
20 dag margaryny
1 szkl cukru
2 łyżki śmietany
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Wszystkie składniki ugnieść, podzielić na 3 części do jednej dodać 1 łyżkę kakao.Każdą część wałkujemy na osobny placek i pieczemy osobno na papierze do pieczenia na złotobrązowy kolor.

Masa
3 szkl mleka
9 łyżek kaszy manny

Ugotować gęstą kaszę z podanych składników i ostudzić.

1 kostka margaryny lub masla
1 szkl cukru pudru
aromat migdałowy

Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę , stopniowo dodać kaszę a na koniec aromat.
Przekładać placki i polać polewą czekoladową- u mnie akurat na wierzchu masa krówkowa i posiekane orzechy włoskie.
Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi a nawet na trzeci dzień, kiedy placki zmiekną i zwilgotnieją od kremu.

3 komentarze:

Domowa cukiernia pisze...

uwielbiam miodowniki czesto je pieke ale takiego nierobilam zapraszam do siebie

Domowa cukiernia pisze...

uwielbiam miodowniki czesto je pieke ale takiego nierobilam zapraszam do siebie

yllla pisze...

Ciekawy i świetnie wygląda :) Takiego ciasta nie miałam okazji próbować.

Copyright © 2016 Po drugiej stronie czasu , Blogger