ViVi

Otrzymałam do przetestowania produkty firmy VIVI które są w 100% z naturalnych składników, nie zawierają konserwantów, substancji wzmacniających smak i zapach, a także są bez sztucznych barwników. 




 
 

Właściwości musli z ViVi :

Orkisz – najcenniejsze ze zbóż

Walory smakowe i prozdrowotne orkiszu zostały odkryte i docenione już w starożytności. Uważano wówczas, że zboże to charakteryzuje się niezwykłymi właściwościami wpływającymi korzystnie na zdrowie, siłę, a nawet inteligencję.

Po latach zalety orkiszu odkrywane są na nowo. Liczne badania potwierdziły jego cenne właściwości, przez co zyskał ogromne zaufanie i popularność zarówno wśród producentów, jak i  konsumentów produktów zbożowych.

Ziarno orkiszu charakteryzuje duża ilości białka, węglowodanów, witamin z grupy B, E, PP oraz minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas i cynk. Jest ponadto bogatym źródłem błonnika poprawiającego perystaltykę jelit oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych mających korzystny wpływ na układ krwionośny. Występujący w dojrzałym ziarnie kwas krzemowy wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. W ziarnie orkiszu wykryto także rodanid -substancję biologicznie czynną, która jest naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Chroni ona karmione dzieci przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga procesy krwiotwórcze, przyrost ciała, zapobiega nieprawidłowemu przebiegowi ciąży.

Wyjątkowymi zaletami charakteryzują się otręby orkiszowe. Są lekkostrawne, łatwoprzyswajalne i bogate w błonnik. Wzmacniają ciało, pozytywnie wpływają na układ krwionośny,  i pozwalają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Zaleca się je w stanach przemęczenia, alergiach oraz chorobach wątroby i nerek. Stanowią przy tym doskonałe uzupełnienie codziennej diety jako smaczna przekąska czy dodatek do mleka, jogurtu i twarożku.

Regularne spożywanie produktów orkiszowych zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę u osób cierpiących na cukrzycę, obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia przemianę materii, zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej. Spożywany regularnie w połączeniu z określonym sposobem odżywiania zwiększa odporność i usuwa toksyny. Uważa się także, że orkisz ma działanie rozweselające i poprawiające nastrój, wpływa korzystnie na pracę mózgu i koncentrację.

Systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając witalność. Stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt. Wzmacnia narządy zmysłów, a także spowalnia procesy starzenia się. Orkisz ma ponadto łagodny, przyjemny, orzechowy smak i jest lekkostrawny.

Obecnie orkisz powraca do łask, a konsumenci mają coraz większy wybór produktów powstałych z tego zboża. Oprócz otrębów, płatków, pieczywa, kasz, czy makaronów dostępna jest nawet orkiszowa kawa oraz piwo! Warto spróbować!

Błonnik

Błonnik pełni niezwykle ważną role w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Wpływa korzystnie nie tylko na przewód pokarmowy i układ krwionośny, ale oczyszcza także organizm z toksyn i metali ciężkich.

Błonnik pokarmowy to jadalne części roślin odporne na trawienie i przyswajanie w przewodzie pokarmowym. Dzięki takim właściwościom powoduje m.in. oczyszczenie jelit z niestrawionych resztek pokarmu oraz lepsze ich funkcjonowanie.

Błonnik pokarmowy podzielić można na dwa rodzaje: nierozpuszczalny i rozpuszczalny. Różnią się one od siebie nie tylko składem, ale także właściwościami prozdrowotnymi. Błonnik  rozpuszczalny (zawarty np. w ziarnie owsa) korzystnie wpływa na okrężnicę i związane z nią choroby, takie jak hemoroidy, zaparcia czy nowotwory. Błonnik nierozpuszczalny zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

W przewodzie pokarmowym błonnik wywołuje wiele efektów fizjologicznych:

• pobudza żucie i wydzielanie śliny przez co pokarm trafiający do żołądka jest bardziej rozdrobniony, nawilżony i wstępnie strawiony,
• zmniejsza uczucie łaknienia, pomagając pozbyć się zbędnych kilogramów,
• wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, co zapobiega jego gromadzeniu się i związanych z tym dolegliwości, np. zgagi,
• ogranicza strawność składników odżywczych, przez co dostarczamy organizmowi  więcej pełnowartościowych związków,
• zwiększa wypełnienie jelit, poprawia ich ukrwienie i perystaltykę, zapobiegając rozwijaniu się chorób końcowego odcinka przewodu pokarmowego,
• tworzy korzystne podłoże dla rozwoju odpowiedniej mikroflory w jelicie grubym, która zapewnia właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i chroni organizm przed rozwojem niepożądanych mikroorganizmów,
• obniża poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając chorobom układu krwionośnego,
• zapobiega zaparciom, dzięki czemu poprawia samopoczucie i sprawia, że czujemy się bardziej komfortowo.

Błonnik pokarmowy poprzez wchłanianie dużych ilości wody pomaga walczyć z nadwagą i  otyłością. Dzięki swoim właściwościom pęcznieje i dłużej wypełnia żołądek, opóźniając tym samym uczucie głodu.

Głównym źródłem błonnika w codziennej diecie są produkty zbożowe oraz owoce i warzywa, dlatego te produkty powinny znaleźć się w naszej diecie każdego dnia. Około 50% błonnika dostarczają nam w codziennej diecie produkty zbożowe, jak płatki i otręby zbożowe, razowe pieczywo, grube kasze i makarony z mąki razowej, dlatego ich spożycie jest szczególnie zalecane.

Zalecana przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) ilość błonnika w diecie dorosłego człowieka to minimum 25g dziennie.

1 komentarz:

marwiol5722.blog.pl pisze...

mmm... same pysznosci...
takze w ubieglym roku testowalam te cuda

Copyright © 2016 Po drugiej stronie czasu , Blogger