Właściwości musli z ViVi :
Orkisz –
najcenniejsze ze zbóż
Walory smakowe i
prozdrowotne orkiszu zostały odkryte i docenione już w starożytności. Uważano
wówczas, że zboże to charakteryzuje się niezwykłymi właściwościami wpływającymi
korzystnie na zdrowie, siłę, a nawet inteligencję.
Po latach zalety
orkiszu odkrywane są na nowo. Liczne badania potwierdziły jego cenne
właściwości, przez co zyskał ogromne zaufanie i popularność zarówno wśród
producentów, jak i konsumentów produktów
zbożowych.
Ziarno orkiszu
charakteryzuje duża ilości białka, węglowodanów, witamin z grupy B, E, PP oraz
minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas i cynk. Jest ponadto bogatym źródłem
błonnika poprawiającego perystaltykę jelit oraz nienasyconych kwasów
tłuszczowych mających korzystny wpływ na układ krwionośny. Występujący w
dojrzałym ziarnie kwas krzemowy wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. W ziarnie
orkiszu wykryto także rodanid -substancję biologicznie czynną, która jest
naturalnym antybiotykiem występującym w ślinie, krwi i mleku kobiecym. Chroni
ona karmione dzieci przed infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga
procesy krwiotwórcze, przyrost ciała, zapobiega nieprawidłowemu przebiegowi
ciąży.
Wyjątkowymi zaletami
charakteryzują się otręby orkiszowe. Są lekkostrawne, łatwoprzyswajalne i
bogate w błonnik. Wzmacniają ciało, pozytywnie wpływają na układ krwionośny, i pozwalają obniżyć poziom cholesterolu we
krwi. Zaleca się je w stanach przemęczenia, alergiach oraz chorobach wątroby i
nerek. Stanowią przy tym doskonałe uzupełnienie codziennej diety jako smaczna
przekąska czy dodatek do mleka, jogurtu i twarożku.
Regularne spożywanie
produktów orkiszowych zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę u osób cierpiących
na cukrzycę, obniża poziom cholesterolu we krwi, poprawia przemianę materii,
zapobiega powstawaniu kamicy żółciowej. Spożywany regularnie w połączeniu z określonym
sposobem odżywiania zwiększa odporność i usuwa toksyny. Uważa się także, że
orkisz ma działanie rozweselające i poprawiające nastrój, wpływa korzystnie na
pracę mózgu i koncentrację.
Systematycznie
stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając witalność.
Stanowi znakomite pożywienie dla pacjentów poddawanych intensywnej opiece
medycznej, wcześniaków i chorowitych niemowląt. Wzmacnia narządy zmysłów, a
także spowalnia procesy starzenia się. Orkisz ma ponadto łagodny, przyjemny, orzechowy
smak i jest lekkostrawny.
Obecnie orkisz
powraca do łask, a konsumenci mają coraz większy wybór produktów powstałych z
tego zboża. Oprócz otrębów, płatków, pieczywa, kasz, czy makaronów dostępna
jest nawet orkiszowa kawa oraz piwo! Warto spróbować!
Błonnik
Błonnik pełni
niezwykle ważną role w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ludzkiego. Wpływa
korzystnie nie tylko na przewód pokarmowy i układ krwionośny, ale oczyszcza
także organizm z toksyn i metali ciężkich.
Błonnik pokarmowy to
jadalne części roślin odporne na trawienie i przyswajanie w przewodzie
pokarmowym. Dzięki takim właściwościom powoduje m.in. oczyszczenie jelit z
niestrawionych resztek pokarmu oraz lepsze ich funkcjonowanie.
Błonnik pokarmowy
podzielić można na dwa rodzaje: nierozpuszczalny i rozpuszczalny. Różnią się
one od siebie nie tylko składem, ale także właściwościami prozdrowotnymi.
Błonnik rozpuszczalny (zawarty np. w
ziarnie owsa) korzystnie wpływa na okrężnicę i związane z nią choroby, takie
jak hemoroidy, zaparcia czy nowotwory. Błonnik nierozpuszczalny zmniejsza
ryzyko chorób serca, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.
W przewodzie
pokarmowym błonnik wywołuje wiele efektów fizjologicznych:
• pobudza żucie i
wydzielanie śliny przez co pokarm trafiający do żołądka jest bardziej
rozdrobniony, nawilżony i wstępnie strawiony,
• zmniejsza uczucie
łaknienia, pomagając pozbyć się zbędnych kilogramów,
• wiąże nadmiar kwasu
solnego w żołądku, co zapobiega jego gromadzeniu się i związanych z tym
dolegliwości, np. zgagi,
• ogranicza strawność
składników odżywczych, przez co dostarczamy organizmowi więcej pełnowartościowych związków,
• zwiększa
wypełnienie jelit, poprawia ich ukrwienie i perystaltykę, zapobiegając
rozwijaniu się chorób końcowego odcinka przewodu pokarmowego,
• tworzy korzystne
podłoże dla rozwoju odpowiedniej mikroflory w jelicie grubym, która zapewnia
właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i chroni organizm przed rozwojem
niepożądanych mikroorganizmów,
• obniża poziom
cholesterolu we krwi, zapobiegając chorobom układu krwionośnego,
• zapobiega
zaparciom, dzięki czemu poprawia samopoczucie i sprawia, że czujemy się
bardziej komfortowo.
Błonnik pokarmowy
poprzez wchłanianie dużych ilości wody pomaga walczyć z nadwagą i otyłością. Dzięki swoim właściwościom
pęcznieje i dłużej wypełnia żołądek, opóźniając tym samym uczucie głodu.
Głównym źródłem
błonnika w codziennej diecie są produkty zbożowe oraz owoce i warzywa, dlatego
te produkty powinny znaleźć się w naszej diecie każdego dnia. Około 50%
błonnika dostarczają nam w codziennej diecie produkty zbożowe, jak płatki i
otręby zbożowe, razowe pieczywo, grube kasze i makarony z mąki razowej, dlatego
ich spożycie jest szczególnie zalecane.
Zalecana przez WHO
(Światowa Organizacja Zdrowia) ilość błonnika w diecie dorosłego człowieka to
minimum 25g dziennie.
1 komentarz:
mmm... same pysznosci...
takze w ubieglym roku testowalam te cuda
Prześlij komentarz