Witamina C (kwas askorbinowy) to związek, którego właściwości są wykorzystywane nie tylko w medycynie. Witamina C znalazła zastosowanie także w kosmetyce. Jednak od lat jest słynna przede wszystkim z tego, że wspomaga odporność organizmu. Mało kto wie, że kwas askorbinowy jest skutecznym przeciwutleniaczem, który zapobiega procesom starzenia (także skóry), poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada witamina C.
Książka odpowiada na pytania:
- Dlaczego witamina C powinna być nazywana substancją odżywczą a nie witaminą;
- Czy szkorbut to choroba, która rzeczywiście już nie występuje;
- Skąd pochodzą błędy w ustalaniu ZDS (zalecanego dziennego spożycia);
- Jakie czynniki wpływają na wchłanianie witaminy C;
- Czym są pompy molekularne i w jaki sposób są powiązane z poziomem witaminy C w organizmie;
- Na czym polega przepływ dynamiczny w stosowaniu witaminy C;
- Czy wysokie dawki witaminy C są bezpieczne;
- Czy witamina C rzeczywiście powoduje kamienie nerkowe i czy w związku z jej przyjmowaniem pojawiają się jakieś działania niepożądane;
- Dlaczego witamina C jest najważniejszym przeciwutleniaczem;
- Jakie jest zastosowanie oraz stosowane dawki witaminy C w chorobach zakaźnych, schorzeniach przewodu pokarmowego i naczyń, nowotworach;
- Skąd biorą się kontrowersje w ortomolekularnym (wysokie dawki) stosowaniu witaminy C.
Każde z pytań, na które znajdziemy odpowiedź otworzy nam oczy na właściwości witaminy C. Książkę czyta się jednym tchem, zgłębiając swoją wiedzę na temat witaminy. Słyszymy w koło, że coraz więcej kosmetyków na w swoim składzie cudowne działanie właśnie owej witaminy.
Dożylna witamina C może pomóc w walce z rakiem, więc trzeba wiedzieć o niej wszystko. Każdego dnia borykamy się z chorobami.
Czy możemy mieć niedobór tak powszechnego składnika odżywczego? Tak. Niedobór witaminy C występuje przede wszystkim przy niewielkim spożyciu owoców i warzyw. Jego objawami są osłabienie, krwawienia z dziąseł, spadek wagi i długotrwałe gojenie się ran. Jeśli zauważasz u siebie te objawy, uzupełnij dietę o naturalną witaminę C, znajdująca się w owocach i warzywach lub sięgnij po suplementy witaminowe.
Jest wiele źródeł kwasu askorbinowego. Aby dostarczyć do organizmu dzienną dawkę, nie musimy przyjmować suplementów. Wystarczy zdrowa i racjonalna dieta. Przede wszystkim warzywa i owoce to niewyczerpane źródło witaminy C. Co najlepiej spożywać, by organizmowi nie brakowało tej ważnej w budowaniu odporności witaminy? Do diety włącz: warzywa kapustne, ziemniaki, paprykę, zielone i czerwone warzywa.
Przyjęło się, że to w cytrusach jest najwięcej kwasu askorbinowego. Okazuje się jednak, że tego typu owoce, owszem są znanym wszystkim źródłem witaminy C, jednak zawierają jej o wiele mniej niż wyżej wymienione owoce i warzywa. Pamiętaj, by warzywa i owoce spożywać na świeżo, bez obróbki termicznej, które powoduje utratę cennych właściwości.
Książka wydawnictwa Biały Wiatr możemy zakupić tutaj
Autorzy to:
Dr Steve Hickey Dr Andrew W. Saul
Zachęcam Was do przeczytania. U mnie witamina c jest jak przyjaciel, zostanie na dobre i na złe. A wy macie swoje przyzwyczajenia? Jak pomagacie organizmowi dostarczyć witamin?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz