Śledź pod pierzynką
5 solonych filetów śledziowych
1 duża cebula
4 ogórki konserwowe
3 ziemniaki
3 buraczki
majonez (wg uznania)
3 jajka
ser żółty
ser żółty
pieprz
Filety śledziowe zalej wodą i mocz około 2 godzin.
Następnie odsącz z wody, zalej mlekiem i mocz jeszcze pół godziny.
Odsączone filety pokrój w cienkie paseczki. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
Buraki umyj i ugotuj w osobnym garnku, następnie ostudź i obierz. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki.Jaja zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę drobno posiekaj, trzy ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
W przezroczystym naczyniu ułóż następujące warstwy: śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez. Poszczególne warstwy możesz posypać pieprzem. Wierzch sałatki posyp startymi jajkami serem żółtym.
Odstaw do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły.
Następnie odsącz z wody, zalej mlekiem i mocz jeszcze pół godziny.
Odsączone filety pokrój w cienkie paseczki. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
Buraki umyj i ugotuj w osobnym garnku, następnie ostudź i obierz. Buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupki.Jaja zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę drobno posiekaj, trzy ogórki i ziemniaki pokrój w drobną kostkę.
W przezroczystym naczyniu ułóż następujące warstwy: śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez. Poszczególne warstwy możesz posypać pieprzem. Wierzch sałatki posyp startymi jajkami serem żółtym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz