Niedzielny obiad.

Składniki na 4 porcje

1 mała bułka 
mleko 
1/2 kg mięsa mielonego
1 średnia cebula 
1 jajko
przyprawa do mięsa mielonego Kociołka Smaków
około 1/4 szklanki zimnej wody
bułka tarta do obtoczenia
olej do podsmażenia

 



Przygotowanie
Bułkę zalać mlekiem, odstawić do namoczenia na około 5 minut. Do miski włożyć mięso, cebulę, jajko, przyprawy oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać. W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety. 
Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. 




Składniki:
2 ogórki szklarniowe (ok. 400 g)
4 łyżki gęstej śmietany 18%
mała cebula
koperek kociołka smaków
szczypta soli
szczypta pieprzu

Ogórki myjemy i obieram ze skórki i ścieramy na tarce na cienkie plasterki. Pokrojone ogórki wkładamy do miski, dodajemy śmietanę, cebulę i mieszamy. Doprawiam koperkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.






Smacznego!

Logo

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 Po drugiej stronie czasu , Blogger