Piernik Kętrzyński 500g

W ramach współpracy z Agencją CREDO PR, otrzymałam opakowanie piernika kętrzyńskiego w proszku. Bardzo mnie zaciekawiło ciasto - bo ja do pieczenia to noga jestem. Może z czasem mi się uda, ale teraz to dla mnie czarna magia...
A więc pewnego dnia czytaj dzisiaj, mówię sobie do opakowania upiekę Cię!
I tak oto wzięłam się za pieczenia :)

Opis na stronie jaki znalazłam...


Piernik kętrzyński to doskonale skomponowana mieszanka najlepszej jakości składników. Odpowiednio dobrany zestaw dodatków nadaje piernikowi zapach i smak, który zaspokoi gusta najwybredniejszych nawet smakoszy. Wypiek jest „niezawodny” a ciasto po upieczeniu długo zachowuje świeżość a wyglądem i smakiem niczym nie ustępuje tradycyjnemu domowemu piernikowi. Podstawowy przepis można łatwo modyfikować i urozmaicać całą gamą dodatków.


Składniki:
* torebka piernika kętrzyńskiego
*szklanka wody
*100 ml oleju
 *polewa czekoladowa do dekoracji 

Etapy przygotowania:

Sposób przygotowania (zgodnie z opisem na opakowaniu):
Zawartość opakowania wymieszać z wodą. Dodać olej i ponownie dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do formy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tarą, odstawić na około 15 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni C) i piec około 45-60 minut.




Przygotowanie : 
Zawartość torebki wsypujemy do miski , następnie wlewamy szklankę wody i wszystko dokładnie mieszamy mikserem . Po wymieszaniu wlewamy 100ml oleju i znowu dokładnie mieszamy mikserem.  Po kilku minutach dokładnego mieszania , ciasto wlewamy do  brytfanki ( smarujemy ją tłuszczem i bułką tartą) .
Całość odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie wstawiamy ciasto na 60 minut do piekarnika na 180 stopni. Po 60 minutach ciasto wyjmujemy z piekarnika, czekamy aż ciasto wystygnie i następnie smarujemy je czekoladą.








Myślę że warto mieć pod ręką taką gotową mieszankę ciast, tym bardziej, że dostępne są różne smaki np. babka cytrynowa, marmurkowa, piaskowa czy makowa. A my możemy jeszcze dowolnie je modyfikować dodając różne dodatki.

Zapraszam na stronę producenta :

2 komentarze:

Unknown pisze...

Jest przepyszny,sama go niedawno robiłam :)

Świat piękna i testowania. pisze...

A ja planuję go wkrótce upiec - wygląda pysznie a nie jadłam go jeszcze :)

Copyright © 2016 Po drugiej stronie czasu , Blogger