Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól
pieprz
szczypta papryki
300 g pieczarek
1 cebula
1 bulionetka Knorr
litr wody
2-3 łyżki śmietany 18%
ew. 1 łyżeczka mąki pszennej + 1/4 szklanki zimnej wody do zagęszczenia sosu
Dodatkowo:
kilka łyżek bułki tartej do panierowania
olej do smażenia
Mięso mielone mieszamy w misce, dodajm sól, pieprz, paprykę, jajko oraz bułkę tartą. Następnie masę wyrabiamy dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy je w bułce tartej.
Gotowe klopsiki wkładam do Multicookera na 7 minut na którym smażę pulpeciki na niewielkim ogniu z każdej strony na brązowy kolor w opcji FRY później na 20 minut dusimy w opcji STEW
Na patelni podsmażamy na maśle obraną i drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy, aż do odparowania wody z pieczarek. Następnie wlewamy gorącą wodę i dodajmy bulionetkę Knorr.
Do pulpetów smażących się na w Multcookerze wlewamy sos pieczarkowy, dodajemy śmietanę pod koniec duszenia, mieszamy. Pulpeciki dusimy w sosie W razie gdyby sos wyszedł za rzadki można go zagęścić odrobiną mąki (1 łyżeczka mąki pszennej rozpuszczona w 1/4 szklanki zimnej wody).
Smacznego.
Ps. a do obiadu polecam Wam PIWNICZANKA woda średnionasyconą CO2
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz